در یک دههی گذشته و با بسط و گسترش فن آوری های ساخت پنل های تصویر بزرگ و تکنولوژی های ایجاد نمایشگر لمسی، شاهد ظهور نمایشگر های لمسی بزرگ و سپس کامپیوتر های لمسی بزرگ بوده ایم.
کاواک از ابتدای شروع فعالیت در سال 1391 و تاسیس رسمی خود در سال 1392 همواره بر روی معرفی انواع نمایشگر های لمسی بزرگ و کاربرد های متفاوت آن ها تمرکز داشته است. در این مقاله سعی میکنم به تفکیک قسمت های مختلف یک آل این وان بزرگ و کارکرد هم بخش را برای شما تشریح کنم. در نمای کلی و بویژه از روبرو یک کامپیوتر لمسی بزرگ برای افراد عادی تفاوت چندانی با یک نمایشگر معمولی ندارد.
در سال های ابتدایی تولید آل این وان های بزرگ، اکثر اونها به فناوری ضد بازتاب مجهز نبودند و هنگاه استفاده و بخصوص در کلاس های درس که نیاز به نور محیطی کافی وجود دارد، مشکلاتی برای مخاطبین بوجود میآورد اما خوشبختانه بعد از یک دوره ی کوتاه تقریبا همه آل این وان های بزرگ به صفحات ضد بازتاب تجهیز شدند و دیگر تصویر پنجره کلاس درس یا اتاق جلسات و یا سایر المان های پر نور محیطی در صفحه تصویر بازتاب داده نمیشود. اکثر قریب به اتفاق آل این وان های بزرگ در کشور چین ساخته می شوند اما این بدان معنی نیست که همه ی قطعات سازنده ی آن ها ساخت کشور چین است. در واقع می توان این چنین گفت که بدنه ی معمولا فلزی این محصولات و بعضا مدارات الکترونیکی مربوط به پاور یا همان منابع تغذیه آن ساخت چین است. در اکثر موارد و بخصوص در ابعاد بزرگ و بالاتر از 65 اینچ، معمولا پنل تصویر ساخت یکی از دو برند LG و یا Samsung می باشند. اگرچه در سال های اخیر خطوط تولید پنل های تصویر برند های چینی پیشرفت چشمگیری داشته اند و کیفیت قابل قبولی ارائه میدهند. همچنین در ابعاد بزرگتر از 65 اینچ، رزولوشن نمایشگر بالاتر از فول اچ دی و بصورت 4K است.
با توجه به مقرون به صرفه تر بودن فریم های لمسی مادون قرمز معمولا فناوری غالب لمسی در آل این وان های بزرگ، تکنولوژی مادون قرمز میباشد. البته برای کابرد های خاص بکارگیری فناوری لمسی خازنی غیر ممکن نیست اگرچه معمولا افزایش هزینه ای به محصول تحمیل می نماید. هرچند با گذشت زمان و معقول تر شدن قیمت فناوری امسی خازنی، بکارگیری این فناوری به مرور در حال تبدیل شدن به گزینه ی اصلی خطوط تولید و مصرف کنندهگان برای در اختیار داشتن یک نمایشگر لمسی بزرگ است.
کامپیوتر های لمسی بزرگ یا همان آل این وان های غول پیکر را هم می توان بر روی پایه های چرخدار متحرک نصب کرد و مورد استفاده قرار داد و هم می توان به وسیله ی براکت های نصب دیواری بر روی یک دیوار مستحکم نصب نمود. بطور کلی نصب بر روی دیوار را توصیه می کنم. چنانچه این نمایشگر های لمسی بزرگ در یک کلاس درس مورد استفاده قرار میگیرند، استفاده از پایه های چرخدار متحرک می تواند یک گزینه ی مناسب باشد اما کاربران می بایست دقت و ملاحظات لازم را مد نظر قرار دهند تا ریسک هایی که در اثر پزتابل بودن بوجود می آید خطری برای دستگاه بوجود نیاورد. در هنگام نصب بر روی دیوار به وسیله ی براکت نصب دیواری نیز لازم است با توجه به ابعاد و وزن نمایشگر های لمسی بزرگ، اطلاع از جنس دیوار و سپس بکارگیری ابزار های لازم برای نصب ایمن براکت (مانند انواه پیچ ها و رولپلاک ها) از اهمین خاصی برخوردار خواهد بود.
هر آل این وان بزرگ در واقع از سه قسمت اصلی تشکیل شده است:
الف) نمایشگر
ب) پنل لمسی
ج) کامپیوتر داخلی
در بالا در خصوص نمایشگر و پنل لمسی توضیحات مختصری ارائه شد. اما در مورد کامپیوتر داخلی آل این وان ها باید به این نکته اشاره کنیم که به دلیل عدم وجود فضای کافی و به ویژه از نظر ضخامت مورد نیاز، این کامپیوتر ها بطور معمول از کارت گرافیک اختصاصی بهره نمی برند و بنا بر این مناسب کارهای سنگین گرافیکی نیز نیستند. اگرچه با توجه به ابعاد، چیدمان نصب و کاربری این محصولات، معمولا نیاز به کارت گرافیک اختصاصی وجود ندارد. برای مثلا یک طراح گرافیک هیچگاه از یک آل این وان بزرگ 98 اینچی برای تولید یک فایل یا طرح استفاده نمیکند. در واقع این نمایشگر های لمسی بزرگ در کلاس های درس مراکز آموزشی و یا اتاق های جلسات مدیران، سازمان ها و ... بیشتر به منظور ارائه ی مطلب و یا پرزنتیشن مورد استفاده قرار می گیرد.